Πώς να διαλέξεις το σωστό domain name

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο domain name;

Ψάχνεις ένα domain name της προκοπής και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

Η επιλογή του σωστού domain είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Πάμε να δούμε γιατί:

  1. Είναι η πρώτη εντύπωση που δίνεις: Η διεύθυνση url είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δει κάποιος μπαίνοντας στο site σου. Ένα καλό domain name δημιουργεί εμπιστοσύνη στον επισκέπτη και στην επισκέπτρια, ένα κακό domain name μπορεί και να τον/την διώξει.
  2. Επηρεάζει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης: Αν και δεν αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα κατάταξης, οι λέξεις κλειδιά σε ένα domain μπορούν να βοηθήσουν την κατάταξη του στα αποτελέσματα της Google.
  3. Καθορίζει το brand σου: Ένα καλό domain name μπορεί να καθιερώσει την αναγνώριση της επωνυμίας σου.

Σε αυτό το άρθρο σου παρουσιάζουμε κάποια εργαλεία αλλά και πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το σωστό domain name.

Επέλεξε την κατάληξη που σου ταιριάζει (.gr, .com, .org κ.α.)

Αν θέλεις να μιλήσεις στα ελληνικά ή να πουλήσεις προϊόντα στην Ελλάδα, το .gr είναι η πιο safe επιλογή. Το .com ως το πιο διαδεδομένο στον κόσμο είναι πάντα μια επιλογή, ειδικότερα αν σε ενδιαφέρει να βρεις κοινό στο εξωτερικό. Το .org (organization) και το .net (network) χρησιμοποιείται από οργανισμούς ή κοινότητες αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν ακόμη περισσότερες διαθέσιμες καταλήξεις (gTLDs) όπως .online, .blog, .shop και πολλές πολλές άλλες. Ωστόσο αποτελούν ακόμα ένα πολύ μικρό ποσοστό στην αγορά.

Διαθέσιμες καταλήξεις (gTLDs) domain name - Στατιστικά

Πηγή: ntldstats.com / Δεκέμβριος 2021

Domain name που βασίζεται στο brand ή κάτι “γενικό”(generic);

Μία δημιουργική ονομασία που να βασίζεται στο brand ή στο αντικείμενο σου είναι πάντα καλύτερο από ένα “γενικό” όνομα. Να θυμάσαι ότι το domain name είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες θα σε βρίσκουν, θα σε θυμούνται ή θα κοινοποιούν την επιχείρηση σου στο διαδίκτυο. Είναι το θεμέλιο της επωνυμίας σου.

Π.χ.  τι διαφορά έχει το asfalish.gr με το asfalisinet.gr ή το asfalisiygeias.gr; Μάλλον καμία.

Είναι ξεκάθαρα “γενικά” ονόματα.

Δοκίμασε παραλλαγές της λέξης που να συνδυάζονται καλύτερα  ή δοκίμασε τον ίδιο όρο στα αγγλικά.

Πως να δημιουργήσεις ένα brandable domain name: 

  1. Δημιούργησε νέες λέξεις: Μπορείς να σκεφτείς  κάτι “πιασάρικο” και να φτιάξεις καινούργιες λέξεις. Αυτό έκαναν π.χ. η Google ή το Instagram.
  2. Χρησιμοποίησε υπάρχουσες λέξεις: Ψάξε για συνώνυμα ή παρεμφερείς λέξεις που ταιριάζουν στο αντικείμενο σου.
  3. Δοκίμασε κάποιον domain name generator. Τέτοιου τύπου online εργαλεία λειτουργούν ως γεννήτριες λέξεων και μπορούν να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μια πρωτότυπη ονομασία για το brand σου.  (Θα βρεις κάποια από αυτά παρακάτω στο άρθρο)

7 τύποι brand με παραδείγματα

Τύπος brand name Παραδείγματα domain name
Περιγραφικά WeTransfer.com, thepressproject.gr, bestprice.gr, car.gr
Αλληγορικά skroutz.gr, ertflix.gr, plaisio.gr
Εφευρήματα Google.com, SONY.com
Έξυπνοι λεκτικοί συνδυασμοί GrowthRocks.com, soundcloud.com, philosofish.eu
Ακρωνύμια Efsyn.gr, HP.com
Γεωγραφικά cretalive.gr
Ονόματα ιδρυτών kotsovolos.gr, papadopoulou.gr, nakas.gr

Μικρό VS μεγάλο

Όσο μικρότερο domain name τόσο το καλύτερο

πηγή: datagenetics.com / Νοέμβριος 2020

Σε γενικές γραμμές, τα ονόματα δεν πρέπει να έχουν πολλούς χαρακτήρες. Σύμφωνα με έρευνα του DataGenetics.com, ένα μέσο μήκος ονόματος είναι περίπου 12 χαρακτήρες. (Στην αριστερή στήλη του γραφήματος, αναφέρεται η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων)

Στόχευσε σε λέξεις που δεν ξεπερνούν τους 14 χαρακτήρες και να θυμάσαι ότι όσο πιο σύντομο τόσο το καλύτερο.

Π.χ. το δικό μας url [ikarianmedia.com] έχει 11 χαρακτήρες.

Βεβαιώσου ότι μπορείς να το γράψεις ή να το προφέρεις εύκολα

Σκέψου μερικά γνωστά ονόματα. Taxibeat, Skroutz, Wikipedia. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Είναι εύκολο να το γράψει ή να το προφέρει κάποιος.

Οι επισκέπτες πρέπει να μπορούν να πληκτρολογήσουν το domain name χωρίς πρόβλημα. Αν πρέπει να εξηγήσεις την ορθογραφία για να γίνει κατανοητό, είναι περίπλοκο! Απλοποίησε το.

Ένας εύκολος τρόπος για να το δοκιμάσεις: Πες σε 5 γνωστούς ή φίλους σου την πιθανή ονομασία που σκέφτεσαι. Δυσκολεύονται να την γράψουν ή να την εκφέρουν;

Απέφυγε παύλες και ειδικούς χαρακτήρες

Μείνε στα γράμματα! Και αν έχεις κάνει focus σε λέξεις με διπλά σύμφωνα φρόντισε να κατοχυρώσεις την ίδια και με ένα σύμφωνο, και ανακατευθύνετε την στο κύριο domain. (Κι όμως, το melisa.gr δεν κατευθύνεται στο melissa.gr ή το αντίστροφο)

Δοκίμασε εξειδικευμένα keywords που να αντικατοπτρίζουν το αντικείμενο σου

Εμείς για παράδειγμα, παρέχουμε υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με σκοπό να ενισχύσουν την ψηφιακή τους παρουσία. Έτσι, επιλέξαμε να συνδυάσουμε τον όρο «MEDIA» με τον τόπο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Οι λέξεις-κλειδιά μπορούν να βελτιώσουν το SEO στην ιστοσελίδα σου– αλλά το νου σου! Αν προσπαθήσεις να τοποθετήσεις άβολες λέξεις-κλειδιά μόνο και μόνο για να κοροϊδέψεις την google , αυτό θα θεωρηθεί ως “γενικό” όνομα (με τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω).

Μπορείς να βρεις λέξεις-κλειδιά με εργαλεία όπως το Keywordtool.io ή το Ubersuggest.

Σκέψου μακροπρόθεσμα

– Και αν αποφασίσω να το αλλάξω αργότερα;

Εάν αποφασίσεις να το αλλάξεις στο μέλλον, θα σου κοστίσει χρήματα, θα πλήξει το brand αλλά και την κατάταξη σου στην google. Με λίγα λόγια – κάτι τέτοιο θα σε γυρίσει πίσω!

Όταν επιλέγεις domain, σκέψου μακροπρόθεσμα.

Π.χ το ηλεκτρονικό σου κατάστημα πουλάει ανδρικά ρούχα, και έχεις επιλέξει το “mensfashion.gr”. Αν αργότερα σκέφτεσαι να επεκταθείς και σε γυναικεία ρούχα τότε ίσως να το σκεφτείς λίγο καλύτερα.

Μην επιλέξεις κάτι που θα σε περιορίσει.

Έλεγξε ότι δεν χρησιμοποιείται ήδη

Και δεν εννοώ μόνο αν είναι διαθέσιμο προς αγορά. Τσέκαρε αν το χρησιμοποιεί κάποιος στα social media ή αν έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα.

Κατά την δημιουργία του Brand Name είναι ιδανικό να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακριβώς ίδιο παντού. Αυτό διευκολύνει τους επισκέπτες ή τους μελλοντικούς πελάτες να σε βρίσκουν εύκολα.

4 online εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις domain name

Αν έχεις κολλήσει δοκίμασε κάποιον domain name generator. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να έχεις μια γενική ιδέα για πιθανές λέξεις που σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις. Πολλές από αυτές μπορεί ήδη να χρησιμοποιούνται ή να μην προφέρονται όπως θα ήθελες. 

Εκεί μπορείς να παίξεις με κάποια από τα παρακάτω free online εργαλεία. Οι domain name generators λειτουργούν ως γεννήτριες λέξεων και μπορούν να μετατρέψουν την ιδέα σου σε ένα κατάλληλο domain name.

Τα αγαπημένα μου είναι:

  1. Lean Domain Search: Αυτό το εργαλείο αντιστοιχεί τη λέξη-κλειδί σου με άλλες λέξεις-κλειδιά και δημιουργεί μια λίστα διαθέσιμων domain names.
  2. IsItWP: Ξεκίνα να εισάγεις μερικές λέξεις-κλειδιά ή μια επωνυμία και θα σου εμφανίσει ιδέες για domain name χρησιμοποιώντας διάφορους συνδυασμούς και συνώνυμα.
  3. Namelix: Το namelix σου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις έξυπνα φίλτρα όπως μήκος χαρακτήρων ή στιλ ονόματος (πχ πραγματικές λέξεις, branded ονόματα κ.α ). Μπορείς επίσης να δεις τα αποτελέσματα ως λογότυπα για να οπτικοποιήσεις την επιλογή σου.
  4. Business Name Generator: Άλλη μία γεννήτρια λέξεων. Εδώ μπορείς να συνδυάσεις λέξεις με τομείς δραστηριότητας.

Επίλογος

Ελπίζω ότι τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις ένα πετυχημένο domain name για το αντικείμενο σου, ή τουλάχιστον να αποφύγεις το λάθος.

Χρειάζεσαι βοήθεια στο branding ή στην επιλογή domain;
Στην IkarianMEDIA αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε την ιδέα σου.
Επικοινώνησε μαζί μας