Ας μιλήσουμε για το UX

User Experience: Πώς νιώθουν οι χρήστες όταν βρίσκονται σε ένα website;

Έχεις εγκαταλείψει ποτέ μια ιστοσελίδα επειδή ήταν δύσκολο να την χρησιμοποιήσεις;

Ίσως γιατί ήταν δύσκολο να βρεις κάτι που ψάχνεις ή γιατί ήταν πάρα πολύ αργή; ‘H ίσως γιατί σε κούρασαν τα πολλά pop-ups ή διαφημίσεις που φορτώνουν αυτόματα;

Σε κάθε περίπτωση, αποχώρησες γιατί το User Experience ήταν κακό.

User Experience μιας ιστοσελίδας (UX σε συντομογραφία) είναι η συνολική εμπειρία που έχει ο χρήστης όταν αλληλεπιδρά με αυτήν.

Σχεδιάζοντας μία ιστοσελίδα με βάση το UX σημαίνει να την αναπτύσσουμε ή και να τη βελτιώνουμε ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο κοινό της, από την αρχή μέχρι το τέλος.

– Γιατί είναι σημαντικό το UX;

Η εμπειρία του χρήστη καθορίζει την επιτυχία μιας ιστοσελίδας

Ένα website με κακή εμπειρία χρήστη δύσκολα θα πετύχει τους στόχους του. Και όχι μόνο αυτό. Ένα κακό UX μπορεί να πλήξει ένα brand μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση στο κοινό.

Υπάρχουν πια πολλές μελέτες στο διαδίκτυο που αποδεικνύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν θα επέστρεφε σε μια ιστοσελίδα ή ένα eshop μετά από μια κακή εμπειρία. Αντίθετα, πολλές επιχειρήσεις και startups επένδυσαν στο UX και αύξησαν τα ποσοστά των πωλήσεων τους θεαματικά.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για την ιστοσελίδα της δικής σου επιχείρησης. Αν προκαλεί σύγχυση στους χρήστες και δεν είναι user-friendly, το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσουν και να βρουν κάποιο άλλο website που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

User experience και SEO

Αν κάποτε αυτά τα δύο δεν είχαν στενή σχέση μεταξύ τους, σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένα. Και αυτό γιατί πλέον ο αλγόριθμος της Google λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εμπειρία των χρηστών σε μια ιστοσελίδα ώστε να να την κατατάξει στα αποτελέσματα της. Αν για παράδειγμα κάποιος χρήστης βρεθεί στην ιστοσελίδα μας μετά από κάποια αναζήτηση που έκανε, και αποχωρήσει αμέσως ή δεν αλληλεπιδράσει καθόλου με το περιεχόμενο μας, στέλνει σήμα στην Google ότι το website μας πρέπει να κατατάσσεται χαμηλότερα για την συγκεκριμένη αναζήτηση.

Όσο περισσότερο παραμένει ένας χρήστης στην ιστοσελίδα μας, διαβάζει περιεχόμενο, μεταβαίνει από μία σελίδα σε μια άλλη, τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες για καλύτερο score στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους χρήστες, τι χρειάζονται και πως νιώθουν όταν βρίσκονται σε ένα website.

Στην IkarianMEDIA έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιες περιπτώσεις σε projects που υλοποιήσαμε ή συνεργαστήκαμε. Όπως:

 • Χαμηλές πωλήσεις ή επισκεψιμότητα: Επιχειρήσεις που είτε πουλάνε κάποιο προϊόν online, είτε προσφέρουν κάποια υπηρεσία, αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να έχουν τις πωλήσεις ή την επισκεψιμότητα που θα ήθελαν.
 • Χαμηλό ποσοστό μετατροπής: Νέοι επισκέπτες έρχονται στο website αλλά τελικά δεν κάνουν κάποια ενέργεια που θα θέλαμε. (π.χ να αγοράσουν κάτι ή να επικοινωνήσουν μαζί μας)
 • Χρήστες που δεν επιστρέφουν: Νέοι επισκέπτες έρχονται στο website αλλά δεν επιστρέφουν. Χμ, μάλλον κάτι δεν τους άρεσε.

Ναι, μικρές παρεμβάσεις στο User Experience μπορεί να βελτιώσουν τα παραπάνω. Και το έχουμε δει να λειτουργεί.

Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την πολυδιάστατη έννοια του UX, αλλά και να περιγράψουμε κάποιους βασικούς παράγοντες που διαπιστώσαμε ότι επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη σε μια ιστοσελίδα.

Το UX είναι χρηστικότητα;

7 πτυχές του User Experience

Πηγή: Peter Morville

Πολλές φορές συγχέεται με τη χρηστικότητα, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Ο Peter Morville προσπαθώντας να οπτικοποιήσει τις πτυχές του, δημιούργησε το παραπάνω σχεδιάγραμμα σε μορφή κηρήθρας. Σύμφωνα με αυτό, κατά τον σχεδιασμό του UX είναι λάθος να παραβλέπουμε οποιοδήποτε από αυτά τα 7 στοιχεία. 

Πάμε να  δούμε το κάθε στοιχείο ξεχωριστά:

 • Εύχρηστη / Useable: Είναι απλή και εύκολη στη χρήση;
 • Χρήσιμη / Usefulness: Ικανοποιεί τις ανάγκες του χρήστη;
 • Προσβάσιμη / Accessible: Είναι προσβάσιμη από όλους; Μπορεί για παράδειγμα να είναι προσβάσιμη από ΑμεΑ;
 • Ελκυστική / Desirable: Αντικατοπτρίζει το brand και “ψήνει” τους χρήστες;
 • Εύκολη στην πλοήγηση / Findable: Είναι εύκολο να βρει ο χρήστης αυτό που ψάχνει; Μπορεί να περιηγηθεί εύκολα;
 • Αξιόπιστη / Credible: Εμπνέει εμπιστοσύνη στον επισκέπτη;
 • Αξιόλογη / Valuable: Αξίζει το περιεχόμενο/προϊόν/υπηρεσία σας το χρόνο που αφιερώνει ο χρήστης στον ιστότοπο;

Κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Φυσικά, κάθε χρήστης είναι μοναδικός, και έτσι ορισμένα στοιχεία του UX μπορεί να είναι πιο σημαντικά για έναν επισκέπτη σε σχέση με κάποιον άλλον. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι: Η αποτελεσματική σχεδίαση με επίκεντρο τον χρήστη ΔΕΝ δίνει προτεραιότητα στην λειτουργικότητα έναντι της αισθητικής ή το αντίστροφο.

Αφού προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε θεωρητικά, πάμε να δούμε στην πράξη μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη σε μια ιστοσελίδα.

Γνωρίζεις τις ανάγκες του κοινού που στοχεύεις;

Κανένας designer δεν μπορεί να σχεδιάσει σωστά ένα website χωρίς να έχει κατανοήσει βαθιά τις ανάγκες του κοινού που απευθύνεται.

Κατά τον αρχικό σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, είναι απαραίτητο να έχουμε κάνει μια έρευνα των χρηστών που μας ενδιαφέρουν. Να μελετήσουμε πως χρησιμοποιούν παρόμοια προϊόντα με τα δικά μας ή πως ψάχνουν για μια υπηρεσία σαν τη δική μας.

 • Ποιοι είναι οι χρήστες μου; Πχ είναι άνδρες, γυναίκες, είναι νέοι από 18 μέχρι 25, έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία;
 • Τι χρειάζονται; Πώς θα δώσουμε λύσεις στις ανάγκες τους;

Σε περίπτωση επανασχεδιασμού, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε πως συμπεριφέρονται οι χρήστες μέχρι τώρα. Σήμερα υπάρχουν πολλά εργαλεία ανάλυσης που μας παρέχουν χρήσιμα δεδομένα για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και τις προθέσεις τους όταν βρίσκονται σε ένα website. Όπως:

 • Πώς μας βρίσκει το κοινό μας; Από τα social media, από γκουγκλάρισμα, ή μας ξέρουν και έρχονται απευθείας στο website;
 • Ποια είναι η πρώτη σελίδα που επισκέπτονται; Εάν δεν είναι η αρχική, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εκεί για να τους κρατήσουμε στην ιστοσελίδα;
 • Ποιο είναι το πιο δημοφιλές περιεχόμενό μας;
 • Ποια κουμπιά ή στοιχεία χρησιμοποιούν συχνότερα;

Οι παραπάνω απαντήσεις είναι μια καλή βάση, που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε το UX σε μία ιστοσελίδα.

Χρήσιμα δεδομένα για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και τις προθέσεις τους όταν βρίσκονται σε ένα website.

Πηγή: toptal.com

Πόσο mobile friendly είσαι;

Είναι δεδομένο πλέον κάθε ιστοσελίδα να είναι σχεδιασμένη πρώτα από όλα για κινητά.

Γιατί;

 • Οι αναζητήσεις σε κινητές συσκευές αποτελούν πάνω από τo 50% στο διαδίκτυο
 • Ιστοσελίδες που είναι user friendly προς κινητά πετυχαίνουν καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης (άρα και υψηλότερη επισκεψιμότητα)
 • Οι επισκέπτες είναι 5 φορές πιθανότερο να εγκαταλείψουν ένα website που δεν είναι mobile friendly
Το Responsive design στην Κατασκευή ιστοσελίδων

Responsive design / ONECOFFEE

Αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα ήταν να σχεδιάζουμε ένα website για desktop/laptop συσκευές, και μετά να το μετατρέπουμε αυτούσιο στην mobile εκδοχή του. Κάτι τέτοιο δεν εξασφάλιζε την καλή εμπειρία του χρήστη από κινητά. Και αυτό, γιατί μπορεί η ιστοσελίδα μας να λειτουργεί εξαιρετικά για desktop, αλλά όχι για κινητές συσκευές. 

Σε κινητά & μικρές συσκευές έχουμε πολύ λιγότερο χώρο για να καθοδηγήσουμε τον χρήστη να κάνει κάτι. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το χώρο και να δώσουμε προτεραιότητα στο σημαντικό περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται να αφαιρέσουμε δευτερεύοντα ή περιττά στοιχεία που υπάρχουν στην desktop εκδοχή.

Η σημασία της αρχιτεκτονικής δομής

Ο τρόπος που έχουμε δομήσει και οργανώσει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας έχει άμεσο αντίκτυπο στους χρήστες. Πόσο εύκολα μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν;

Η περιήγηση σε ένα website πρέπει να είναι εύκολη και σαφής. Αν για παράδειγμα έχουμε πολλά επίπεδα πλοήγησης είναι πιθανό να μπερδέψουμε τους επισκέπτες . Σκέψου να πρέπει να περάσεις από 2 και 3 σημεία για να βρεις μια πληροφορία που ψάχνεις.

Πώς μεταβαίνει ένας χρήστης από την αρχική σελίδα στο checkout; Πόση ώρα θα πάρει; Πόσα κλικ χρειάζεται;

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή του επισκέπτη εύκολη.

Τι θα ήθελα να κάνουν οι επισκέπτες μου μετά από δω;

Google analytics - user behavior report

Στιγμιότυπο του google analytics που δείχνει πως μετακινούνται οι χρήστες από το ένα σημείο σε ένα άλλο, μέχρι την στιγμή που θα αποχωρήσουν από το website.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην οδηγούμε τους χρήστες σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα να τους κατευθύνουμε σε σελίδες που δεν οδηγούν πουθενά ή που δεν έχουν παρότρυνση για κάποια ενέργεια (Call-To-Action).

Ας δούμε 1 παράδειγμα: 

Ένας χρήστης βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας και συγκεκριμένα διαβάζει ένα άρθρο στο blog μας. Πρέπει να σκεφτούμε που θέλουμε να τον οδηγήσουμε μετά από εδώ. Ίσως σε κάποιο παρόμοιο άρθρο που επεξηγεί καλύτερα το θέμα που διαβάζει; Ίσως σε κάποια σελίδα υπηρεσίας μας που έχει σχέση με το θέμα του άρθρου; Σε κάθε περίπτωση, αν δεν καθοδηγήσουμε τους χρήστες στο επόμενο βήμα, αυξάνουμε τις πιθανότητες να εγκαταλείψουν το website μας.

Οπτική ιεραρχία ή «Κάνε τα πιο σημαντικά στοιχεία να ξεχωρίζουν»

H Οπτική ιεραρχία σε μία ιστοσελίδα

Πηγή: quicksprout.com

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τίποτα για το παραπάνω σχεδιάγραμμα και τι σημαίνει ο κάθε κύκλος, υποσυνείδητα έχουμε την πρώτη εντύπωση ότι ο μπλε κύκλος είναι ο πιο σημαντικός, με δεύτερο πιο σημαντικό τον πράσινο κύκλο. Σωστά;  Κάπως έτσι μοιάζει μια οπτική ιεραρχία (Visual Hierarchy).

Φανταστείτε τώρα στην ιστοσελίδα μας, το πιο σημαντικό στοιχείο της αρχικής σελίδας, αυτό δηλαδή που θα προσδώσει value στον επισκέπτη, να το αντιπροσώπευε ο κίτρινος κύκλος. Το πιο πιθανό είναι να μην τραβούσε την προσοχή του. Αυτό θεωρείται κακή οπτική ιεραρχία.

Το ίδιο θα συνέβαινε αν όλοι οι κύκλοι στο σχεδιάγραμμα ήταν ίδιο μέγεθος. Αν δηλαδή δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των στοιχείων, αυτό θεωρείται επίσης κακή ιεραρχία.

Visual Hierarchy - Οπτική ιεραρχία - Website layout

Πηγή: hubspot.com

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την οπτική ιεραρχία σε ένα website, ας παρατηρήσουμε τα δύο layout στην παραπάνω εικόνα:

Στην αριστερή διάταξη, υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα. Επίσης τα δύο κύρια στοιχεία της σελίδας έχουν το ίδιο μέγεθος. Μία τέτοια η οπτική δομή δημιουργεί ασάφεια και είναι πιθανό να μπερδέψει τον χρήστη.

Στην δεξιά διάταξη, το μάτι μας πέφτει αυτόματα πάνω στο κύριο μπλε πλαίσιο (στα αριστερά), και αυθόρμητα, πηγαίνει στα στοιχεία δεξιά πριν καταλήξει στο πορτοκαλί Call to Action. Μία τέτοια οπτική δομή διευκολύνει και καθοδηγεί τον χρήστη.

H οπτική ιεραρχία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξινομούμε τα στοιχεία και το περιεχόμενο μεταξύ τους, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικές ή σχετικές είναι οι πληροφορίες.

 • Σε τι θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή;
 • Τι ενέργειες θέλουμε να κάνουν οι χρήστες μας;
 • Πού πηγαίνει το μάτι φυσικά και πού προσγειώνεται;

Στην πραγματικότητα η οπτική ιεραρχία καθορίζει τη σειρά με την οποία οι χρήστες αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται πληροφορίες σε μια σελίδα.

Εστιάζοντας σε κάποιες βασικές αρχές σχεδιασμού που σχετίζονται με το μέγεθος, το χρώμα και τις χρωματικές αντιθέσεις, τον λευκό ή κενό χώρο και την ομαδοποίηση, μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με ένα website.

 1. Οι χρήστες παρατηρούν πιο εύκολα τα μεγαλύτερα στοιχεία.
 2. Το χρώμα και οι χρωματικές αντιθέσεις τραβούν το μάτι.
 3. Ο λευκός ή κενός χώρος δίνει έμφαση στα σημαντικά στοιχεία και τα κάνει να ξεχωρίζουν.
 4. Η ομαδοποίηση σχετικών επιλογών ή στοιχείων βοηθάει τους χρήστες να τα κατανοήσουν και να εστιάσουν σε αυτά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

9 πράγματα που μπορούν να διώξουν ένα χρήστη

Αποτελέσματα έρευνας ευχρηστίας στο διαδίκτυο

2015 B2B WEB USABILITY REPORT © HUFF INDUSTRIAL MARKETING / KOMARKETING / BUYERZONE

Πριν λίγα χρόνια ή Komarketing διεξήγαγε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την ευχρηστία στο διαδίκτυο και τι ζητούν συνήθως οι χρήστες σε ένα website.

Εκεί βρήκαμε κάποια χρήσιμα στοιχεία που αφορούν το User Experience: Στην ερώτηση: «Τι σας ενοχλεί σε μια ιστοσελίδα ή τι μπορεί να σας κάνει να φύγετε από αυτήν;»

 • το 46% απάντησε όταν δυσκολεύεται να καταλάβει με τι ακριβώς ασχολείται το website που επισκέφθηκε. Εν ολίγοις όταν το μήνυμα μας δεν είναι απλό και ξεκάθαρο προς τους επισκέπτες.
 • το 44% απάντησε όταν δεν μπορεί να βρει εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας για να επικοινωνήσει μαζί μας.
 • το 42% απάντησε ότι ενοχλητικά κινούμενα banners, διαφημίσεις ή pop-ups μπορούν να τον διώξουν.
 • το 37% θα αποχωρούσε λόγω του κακού design ή αν δυσκολευόταν να πλοηγηθεί σε αυτήν.
 • το 33% όταν εισέρχονται στη σελίδα και αναπαράγεται αυτόματα κάποιος ήχος ή βίντεο και “ψάχνονται” πως να το σταματήσουν.
 • σε μικρότερα ποσοστό ακολουθούν τα παρεμβατικά online chat, κινούμενοι sliders, δυσκολία στην ανάγνωση κάποιου κειμένου και stock ή κακές φωτογραφίες.

Προφανώς, κανείς δεν θέλει να δυσκολεύει σκόπιμα τους χρήστες. Αλλά μερικές φορές, συνηθίζουμε τόσο πολύ την ιστοσελίδα μας που δεν παρατηρούμε μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να τους συγχύσουν.

Ταχύτητα φόρτωσης

Το γρήγορο φόρτωμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανοποίηση του χρήστη. Λογικό. Κανείς δεν θέλει να περιηγείται σε μια ιστοσελίδα που αργεί να φορτώσει.

 • Οι αργές ιστοσελίδες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης και λιγότερο χρόνο παραμονής των επισκεπτών στη σελίδα.
 • Όσο πιο γρήγορα φορτώνει μια σελίδα για τον χρήστη, τόσο πιο πιθανό είναι να ολοκληρώσει μια αγορά ή μια ενέργεια που θέλουμε να κάνει.

Κάθε φορά που προσθέτουμε στοιχεία σε μια σελίδα (π.χ. μια ασυμπίεστη εικόνα) ο χρόνος φόρτωσης ενδέχεται να επηρεάζεται.

Δεν είμαστε εμείς οι χρήστες

Πολλοί designers θέλοντας να πειραματιστούν με κάτι νέο, δοκιμάζουν νέες διατάξεις στο layout ή τοποθετούν αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία, αποφεύγοντας έτσι το τετριμμένο. Και αυτό είναι OK. Ωστόσο κάποιες φορές το πράγμα ξεφεύγει. Τι εννοώ; Τελικά να καταλήξουμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το πως θα εντυπωσιάσουμε τους άλλους designers, παρά να εστιάσουμε στους πραγματικούς χρήστες.

Οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με το πού θα συναντήσουν κάποια βασικά στοιχεία στην ιστοσελίδα. Π.χ.

 • Το λογότυπο στο επάνω μέρος της οθόνης ή στο κέντρο. Όταν το κλικάρουν να επιστρέφουν στην Αρχική.
 • Την αναζήτηση ψηλά ή δεξιά, την επικοινωνία στο βασικό μενού & στο footer
 • Το βασικό μενού πλοήγησης, στο επάνω μέρος (ή αριστερά) κάθε σελίδας
 • Όταν τοποθετούν το δείκτη πάνω σε buttons ή συνδέσμους, αυτοί να αλλάζουν χρώμα ή εμφάνιση.
 • Τις λιγότερο σημαντικές σελίδες ή links στο κάτω μέρος της σελίδας

Τοποθετώντας βασικά στοιχεία σε διαφορετικά σημεία από εκεί που αναμένουν οι χρήστες, είναι πιθανό να τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

Ευανάγνωστο κείμενο, σύντομες προτάσεις

Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν λέξη προς λέξη. Σκέψου το. Όταν επισκέπτεσαι μία ιστοσελίδα, πιθανότατα απλά να σκρολάρεις μέχρι να βρεις κάποια πληροφορία που είναι σημαντική για σένα. Οι περισσότεροι επισκέπτες σας θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Το περιεχόμενό πρέπει να “σκανάρεται” εύκολα. Πάρε παράδειγμα το άρθρο που διαβάζεις τώρα. Γράφουμε όσο μπορούμε μικρές παραγράφους με επικεφαλίδες & bullets, χρησιμοποιούμε bold για να τονίσουμε σημαντικά σημεία και σπάμε τo κείμενο με σχετικές εικόνες.

Αν για παράδειγμα δεν χωρίζαμε το κείμενο με επικεφαλίδες θα ήταν κουραστικό να διαβαστεί.

Κάνοντας το ευανάγνωστο βελτιώνουμε την εμπειρία του χρήστη.

Τα μεγάλα κείμενα δεν διαβάζονται συχνά

Και δεν εννοώ για άρθρα που προορίζονται για το blog, που συνήθως πρέπει να εμβαθύνουμε για ένα θέμα (όπως αυτό!). Αντίθετα, σε σελίδες προϊόντων, υπηρεσιών ή παρουσίασης πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται τις μεγάλες προτάσεις.

Ναι, θέλουμε οι επισκέπτες να μάθουν τα πάντα για μας, αλλά είναι πιο λειτουργικό να πούμε την ιστορία μας με λίγες και σύντομες προτάσεις.

Βομβαρδίζοντας τους επισκέπτες με μεγάλα κείμενα, δεν θα ξέρουν από που να αρχίσουν!

 • Η αφαίρεση περιττού κειμένου δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα Call-To-Action
 • Το κείμενα σε μορφή λίστας (bullets) μας επιτρέπουν να επισημάνουμε τα πιο σημαντικά σημεία που θέλουμε να τονίσουμε. Τα προτιμούν όμως και οι χρήστες! Μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα bullets από άλλες μορφές κειμένου, γιατί τους βοηθάει να “σκανάρουν” μια σελίδα εύκολα και γρήγορα.
 • Χρησιμοποιώντας εικόνες & γραφικά στοιχεία αντί για γραπτό περιεχόμενο, μπορούμε να δώσουμε βαθύτερη εξήγηση στο περιεχόμενο μας και να βοηθήσουμε τους χρήστες να κατανοήσουν το μήνυμα μας, γρήγορα και εύκολα.

Οι πολλές επιλογές δημιουργούν σύγχυση

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HICK

Ο νόμος του Hick περιγράφεται από μία μαθηματική εξίσωση η οποία έχει σκοπό να υπολογίσει το χρόνο λήψης αποφάσεων του ατόμου, ενώ επίσης μας δείχνει πώς αυτός μεταβάλλεται όταν ο αριθμός των επιλογών αυξάνεται.

Καλή εμπειρία χρήστη σημαίνει να απαλλαγούμε από οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο.

Πιο εύκολα διαλέγουμε ανάμεσα σε πέντε ή σε δεκαπέντε πράγματα; Όσο αυξάνεται η ποικιλία των επιλογών μας, τόσο γινόμαστε πιο αδιάφοροι, λένε οι επιστημονικές έρευνες.

Ο νόμος του Hick φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στο Web design. Σύμφωνα με αυτόν, όσο περισσότερες επιλογές έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος να πάρει μια απόφαση.

Οπτικά, όταν βλέπουμε πάρα πολλά πράγματα στριμωγμένα σε μια σελίδα, κατακλυζόμαστε και μας ενοχλεί. Όσο λιγότερες επιλογές δίνουμε στον τελικό χρήστη τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνει και να ολοκληρώσει κάποια ενέργεια στο website. Αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι οπουδήποτε. Στην πλοήγηση, στα προϊόντα, στις εικόνες κ.α.

Απλοποιώντας ή και χωρίζοντας αυτές τις επιλογές σε μικρότερες ενότητες μπορούμε να βοηθήσουμε τον τελικό χρήστη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Σχεδιάζοντας user-friendly ιστοσελίδες

Ο σχεδιασμός, το περιεχόμενο, η ταχύτητα είναι εξίσου καθοριστικά για να ικανοποιήσουμε τους χρήστες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε την συμπεριφορά τους. Όχι να κάνουμε υποθέσεις για το τι θέλουν ή τι χρειάζονται. Να κάνουμε βελτιώσεις και συνεχείς δοκιμές σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.
Για να επιστρέφουν ξανά και ξανά!

Θέλεις να βελτιώσεις την εμπειρία του χρήστη
στην ιστοσελίδα σου;

Έλα να το κάνουμε μαζί! Στην IkarianMEDIA χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης συμπεριφοράς των χρηστών. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, βελτιώνουμε το user experience και την ευχρηστία.

Επικοινώνησε μαζί μας για ένα δωρεάν έλεγχο.